Istoria noastra – o casa de epoca si o frumoasa lectie de istorie

Povestea locatiei Prestigio este despre cum omul sfinteste locul. Este o vila construita in 1903, creata de unul dintre arhitectii secolului trecut, pe nume Albert Schuller. Vila – veche de mai bine de o suta de ani – este o mica bijuterie. Ultimul sau proprietar, caruia ii se datoreaza restaurarea, si-a propus inainte de a incepe renovarea, sa scoata la lumina aspectul original al locului.

Cum a inceput totul?

Povestea incepe in anii 1900, cand a fost construita vila la cerea negustorului de origine saseasca-germana, Adolf Hesshaimer. De altfel, numele initial al casei a si fost Landhaus Hesshaimer sau Casa Hesshaimer. Adolf Hesshaimer a fost un negustor industrias al anilor 1900, proprietar pe atunci al fabricii de ciocolată „Hess” – denumita in anii 1970 drept Cibo, iar dupa 1990, a devenit Poiana. Fabrica se situa pe strada Cuza Voda. Casa Hesshaimer a fost resedinta de vacanta pentru familia sa.

Arhitectul care a proiectat casa, Albert Schuller, si-a lasat amprenta si in centrul orasului Brasov , cu proiectul cladirii ce a adapostit pe vremuri Banca Nationala Saseasca. Casa Hesshaimer a fost o cladire care in vremurile de altadata, a fost o casa impunatoare, admirata de generatii intregi. In timp, si-a pierdut stralucirea si s-a transformat, intr-una dintre multele case vechi care si-au pierdut valoarea si frumusetea. Din istoria vilei nu lipseste nici „trecerea” prin regimul comunist, perioada in care casa a fost nationalizata si transformata ulterior in sediu de Politie.

Omul caruia ii se datoreaza restaurarea casei Hesshaimer, se numeste Werner Schmidt. Si el este tot de nationalitate germana, provind dintr-o familie de sasi. S-a nascut in Romania, insa in 1981, impreuna cu parintii si fratii sai, a plecat in Germania. Incepand cu 1993, a decis sa se intoarca in Brasov si pentru o lunga perioada s-a stabilit aici. Inca din 2006 domnul Werner a fost cucerit de Casa Hesshaimer, fiind prima data cand a descoperit cladirea, iar acest lucru a fost cu mult timp inainte de a se decide sa o restaureze.

O casa de epoca

Vazand cum o cladire cu poveste, cu identitate si cu personalitate, isi pierde valoarea, domnul Werner Schmidt s-a decis sa o refaca si sa ii redea farmecul si demnitatea pe care o merita o casa de epoca. Domnul Werner are un respect foarte mare pentru traditii si este un om cu valori foarte puternice. In povestea casei Hesshaimer, mai apare un caracter pasionat de istorie si de traditii: domnul Vasile Aldea. El a fost descris de catre domnul Werner drept “un brasovean inimos, pasionat de trecutul orasului Brasov”. Datorita implicarii si pasiunii sale, domnul Werner a reusit sa descopere mult mai bine trecutul acestei case, prin schite, prin fotografii, a aflat detalii importante despre viata familiei Hesshaimer. Cartea de exceptie scrisa de domnul Vasile Aldea, se intituleaza „Fabricile Hess si Stollwerck. Scurt istoric al ciocolatei brasovene” si este o frumoasa lectie de istorie. Nu degeaba exista vorba inteleapta in popor, ca atragem oameni in viata exact dupa sufletul nostru si nimic nu este intamplator.

Inainte de a incepe lucrarile de reabilitare si restaurare, a fost verificata fundatia casei si a fost determinat gradului de deteriorare. Concluzia acestor intervenţii a fost una pozitiva: Casa Hesshaimer trebuie si merita sa fie reabilitata. In anul 2014 au inceput lucrarile de reamenajare pentru exterior, insa a respectata arhitectura originala.

Chiar daca s-au facut schimbari legate de functionalitate, fatada si parterul casei sunt constituente ale originalitatii ce ofera statutul de valoare si de ce nu, reprezentativitate. Designul din interior este unul elegant si cald. Abunda lemnul, care poarta amintirea nenumaratelor tencuieli cazute si refacute. Totul are un rost si loc al sau. In timpul lucrarilor de reamenajare, a fost recuperat absolut tot ce a putut fi salvat: portiuni din pardoseala din lemn, gresia holului, scara interioară – cu elemente lipsa, fiind arsa in unele locuri, gresia de pe terasă, tavanul pictat, intrarea principala sculptata, micile ornamente de pe geamuri și cuierul din hol – singura piesa de mobilier ce a rezistat de-a lungul timpului. Toate aceste elemente ofera un sentiment de familiaritate si o relaxare instantanee. Simti ca esti la tine acasa. Fiecare camera contine detalii bine gandite si de calitate.

Zeul Mercur – statueta din cupru ce leaga cateva generatii

O alta piesa de rezistenta in povestea Casei Hesshaimer este reprezentata de statueta infatisandu-l pe zeul Mercur de la romani, zeul mesager si echivalent al zeului grec Hermes. Aceasta statueta se afla pe casa. Desi a fost tinta unor interventii de demontare in timp, aceasta statueta a rezistat in timp pentru ca avea ceva de spus, avea ceva ce trebuia dat mai departe, lucru ce s-a si intamplat. Legenda spune ca Mercur era si zeul comertului si al calatoriilor, planeta Mercur fiind cunoscuta ca si planeta comunicarii, a relatiilor interumane. Statueta din cupru mai poarta urmele gloantelor din razboaiele vremurilor. Este absolut superba.

Din momentul in care domnul Werner a cumparat casa, a banuit faptul ca acolo sus, in globul pamantesc care sprijina statueta, trebuie sa fie ceva. Inca de pe vremuri, sasii obisnuiau sa lase marturie timpului, scrisori, amintiri, dovezi ale vremurilor lor. Asa s-a si intamplat. In globul pamantesc, acesta a gasit „un cartus confectionat din cupru, sigilat, in parte deteriorat de expunerea la umezeala. In acest cartus, am gasit o scrisoare scrisa de Adolf Hesshaimer, alaturi de cateva timbre si monezi din aceea vreme.”

Scrisoarea originala poate fi regasita in continuare, impreuna cu o traducere a acesteia.
Totul se datoareaza domnului Werner. Scrisoarea este emotionanta. Sunt vremuri de mult apuse, cu un farmec aparte, in care oamenii aveau respect unii fata de ceilalti, pretuiau cu adevarat conceptul de familiei si valorizau traditiile.

Domnul Werner, emotionat de aceasta descoperire, a simtit la randul sau aseze scrisoarea in locul in care a fost descoperita, insa, urmand exemplul predecesorului sau, a scris la randul sau o scrisoare pentru generatiile urmatoare. A inclus in scrisoarea sa o parte din gandurile sale, marturii ale vremurilor noastre, dar si cateva randuri despre el si familia sa. E o mare bucurie pentru noi ca traditia continua.

Restaurarea Casei Hesshaimer a fost perceputa drept o „datorie de suflet fata de orasul minunat”. In urma restaurarii, denumirea casei a fost Villa Hepa, fiind denumita astfel dupa copii domnului Werner: Heidi si Patrick. Restaurarea casei a fost dedicata copiilor, deoarece timpul petrecut muncind la acest proiect, a fost in totalitate din timpul dedicat lor.

Noua file in poveste: Prestigio

Povestea Casei Hesshaimer continua, insa in prezent sub denumirea de Prestigio. Conceptul pe care dorim sa il creionam este guvernat de motto-ul „Sofisticare contemporana” si combina energia unei locatii cu istorie, cu arta bucatariei rafinate si facilitati premium.

Prestigio este tot o poveste de familie, dedicata insa domeniului ospitalitatii, avand peste 20 de ani experienta. Palmaresul de locatii include atat Cabana Plaiul Foii, cat si Cabana Vanatorilor din Predeal. Echipa Prestigio poate fi descrisa de integritate, creativitate, atentie la detalii si respect pentru comunitate.

Te asteptam sa ne vizitezi. Vei vedea, precum a simtit si ultimul sau proprietar, intalnirea cu aceasta vila nu poate fi descrisa decat ca dragoste la prima vedere.